Opis
Lecytyna Sojowa BEZ GMO
Nazwa lecytyny pochodzi od greckiego słowa “lekithos”, która oznacza “żółtko jaja” i jest naturalnie występującą substancją tłuszczową.
Lecytyna jest złożoną mieszaniną fosfolipidów, obecną w tkankach organizmów roślin i zwierząt. Najliczniej występującym fosfolipidem w lecytynie jest fosfatydylocholina, zawiera również fosfatydyloetanoloaminę, fosfatydyloinozytol i kwas fosfatydowy, a także trójglicerydy i kwasy tłuszczowe, które są podstawowymi elementami budulcowymi każdego żywego organizmu. Suplementacja lecytyną ma szerokie spektrum korzyści zdrowotnych, pozyskuje się ją z nasion słonecznika, żółtek jaj lub nasion soi.
Wpływ lecytyny na układ nerwowy
Kluczową korzyścią lecytyny jest jej głęboki wpływ na zdrowie mózgu i funkcje poznawcze ze względu na wysoką zawartość fosfatydylocholiny – głównego źródła choliny, niezbędnego składnika odżywczego dla wielu procesów fizjologicznych, zwłaszcza w układzie nerwowym.
Fosfatydylocholina jest rozkładana w organizmie, tworząc cholinę, która jest prekursorem acetylocholiny, ważnego neuroprzekaźnika, który odgrywa kluczową rolę w wielu procesach poznawczych, w tym w kształtowaniu pamięci, uczeniu się, kontroli mięśni i regulacji cykli snu. Odpowiedni poziom acetylocholiny jest niezbędny do efektywnej komunikacji między komórkami nerwowymi (neuronami).
Fosfolipidy zawarte w lecytynie stanowią integralne składniki błon komórkowych neuronów.
Płynność, integralność i elastyczność tych błon bezpośrednio wpływa na efektywność komunikacji neuronalnej:
- lepsza pamięć, koncentracja i skupienie
- lepsza zdolność filtrowania rozpraszaczy
- poprawa przypominania i szybkości przetwarzania poznawczego
Wpływ Lecytyny na układ krwionośny
Lecytyna sojowa obniża ilość blaszek miażdżycowych w tętnicach dzięki temu zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, równocześnie wspiera transport już powstałych blaszek miażdżycowych do wątroby, gdzie są przetwarzane, zmniejszając ryzyko powstawania zatorów.
Wsparcie dla karmiących mam
Lecytyna może pomóc karmiącym matkom uniknąć zatkania przewodów mlecznych. Suplementacja lecytyną może zmniejszyć gęstość mleka i ułatwić karmienie piersią.
*******
Sposób spożycia: 2 kapsułki dziennie popić wodą.
Lecytyna sojowa razem z Soplówką Jeżowatą i witaminą C stanowią doskonałe połączenie dla naprawy, odbudowy i usprawnienia układu nerwowego. Trio wskazane jest we wszystkich zaburzeniach układu nerwowego (nerwice, choroby psychiczne, traumy, uzależnienia) w przypadku boreliozy i zmian, które wystapiły w przypadku zatrucia metalami ciężkimi lub nanotechnologią. Taki zestaw należy przyjmować od kilku do kilkunastu miesięcy, w zależności od indywidualnej sytuacji.
*******
Składniki: (1 kapsułka) 1200 mg lecytyny, substancja żelująca: żelatyna, gliceryna (składnik otoczki) PRODUKT NIE ZAWIERA GMO!
Opakowanie: 70 kapsułek
Producent: NatVita
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.