Opis
Nasiona na Kiełki EKO | RZEŻUCHA (DUŻE OPAKOWANIE)
Rzeżucha (Lepidium Sativum) – ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki
Kiełki rzeżuchy (Lepidium Sativum) mają charakterystyczny zapach i pikantny smak. Ze względu na bogate wartości odżywcze ich spożycie poleca się szczególnie w okresach, kiedy trudno o pełnowartościowa warzywa. Wspomagają odporność organizmu.
Zasłużenie znalazły zastosowanie w wielu kuracjach oczyszczających i odchudzających. Wpływają korzystnie na stan naszej cery, włosów i paznokci. Pędy rzeżuchy są szczególnie bogate w witaminy A, B, C i D. Ponadto zawierają żelazo, fosfor, wapń, potas i jod.
Najlepiej jeść je na surowo, gotowanie pozbawia ją znacznej ilości wartościowych składników.
Kiełki rzeżuchy będą świetnym uzupełnieniem niemal każdej sałatki, dodadzą smaku kanapce, twarożkowi, jajecznicy czy omletowi. W wielu potrawach mogą zastąpić posiekaną natkę pietruszki czy koperek, jednak ze względu na ostry posmak lepiej dodawać je z umiarem.
Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera składniki odżywcze niezbędne do wytworzenia pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik.
Bardzo łatwo je hodować, a ponadto są dostępne przez cały rok, również wtedy, gdy trudno o świeże warzywa i owoce.
Jak wysiewać
W przypadku nasion rzeżuchy nie jest konieczne namaczanie: nasiona powinny być lekko zwillżone i od razu ułożone na tacce. Należy trzymać je z dala od źródeł światła do czasu, aż pojawią się pierwsze liście. Zwilżać je 1-2 razy dziennie niewielką ilością wody. Pędy są gotowe do spożycia po 4-5 dniach. Można je przechowywać w lodówce przez tydzień.
Przed spożyciem kiełki należy umyć.
*******
Waga opakowania: 350g
Ilość nasion na tacę kiełkownicy GEO: 25g
Producent: GEO, Bavicchi
Stosować w kiełkownicach klasycznych i słoikowych