Nasiona na kiełki EKO | MIESZANKA ANDANTE (DUŻE OPAKOWANIE 400g)

45,50 

Mieszanka Andante – ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki

Produkt dostępny

Opis

Nasiona na kiełki EKO | MIESZANKA ANDANTE (DUŻE OPAKOWANIE)

Mieszanka Andante – ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki 

Mieszanka nasion na kiełki: fasolki Mung, rzodkiewki i lucerny.

Mix zapewnia jednorodny wzrost pędów!

W krótkim czasie możesz delektować się trzema różnymi smakami oraz dostarczyć swojemu organizmowi zróżnicowanych składników ożywczych. Andante to:

  • ogromna zawartość witamin i minerałów fasoli Mung (znanej również jako zielona soja),
  • wysoka zawartość enzymów lucerny (alfa-alfa)
  • wyrazisty smak rzodkiewki.

Andante to doskonały pomysł nie tylko na smaczną, ale i bajecznie kolorową sałatkę! Można nią uatrakcyjnić wiele dań, niezależnie od pory roku.

DUŻE, EKONOMICZNE OPAKOWANIE!
Starczy na wiele kiełkowań i pozwoli długo się cieszyć smakiem świeżych kiełków!

Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, niezbędne do wytworzenia pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. Zasłużenie więc kiełki są nazywane bombą witaminową.

Przy tym zawarte w nich cenne są bardzo dobrze przyswajalne dla naszego organizmu.

Stanowią tzw. żywność funkcjonalną, która pozwala uzupełnić niedobory składników mineralnych i witamin, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazuje działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne.

Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki.

W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:

  • gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej – ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,
  • kiełki trzeba szybko spożyć – mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
  • plastikowe opakowanie – nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci…
  • wysoka cena – częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.

Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok. Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe! Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.

Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są “pryskane”, uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.

Jak wysiewać

Namocz nasiona na 10 godzin i usuń połamane. Dobrze wypłucz je pod wodą i umieść na kiełkownicy uwzględniając, że nasiona zwiększą swoją objętość 4-krotnie. Upewnij się, że są równomiernie rozłożone.

Podlewaj dość obficie 2-3 razy dziennie.

Przed spożyciem kiełki należy umyć.

Mogą być przechowywane w lodówce przez 1-2 tygodnie.

*******

Waga opakowania: 400g

Śluzowaty: Nie

Temperatura: 21

Wstępne kiełkowanie: po 3-5 dniach

Ilość nasion na plastikową tacę kiełkownicy Geo: 20g

Ilość nasion na tacę Geo Terra di Siena: 10g

Ilość nasion na słoik Geo Jar: 40g

Producent: GEO, Bavicchi

Stosować w kiełkownicach klasycznych i słoikowych

Zapisz się do naszego Newslettera

Będziemy informować Cię o nowościach w Sklepie

oraz nowych wpisach na Blogu White Family

Invalid email address
Możesz zrezygnować z subskrybcji w dowolnym momencie