Opis
Kakao Criollo BIO (mielone)
Organiczne surowe kakao Criollo | RAW, nieprażone
Wyjątkowy aromat mielonego kakao Criollo
Proces suszenia powietrzem odbywa się w temperaturze poniżej 45 stopni Celsjusza, co czyni je nadal surowymi ziarnami o zawartości bogatych składników naturalnych.
Istnieje również inna metoda suszenia ziaren, gdzie są traktowane 90 stopniami Celsjusza, ale nasze ziarna nie podlegają temu procesowi, dzięki temu są nadal surowymi ziarnami z o wiele większa zawartością cennych składników.
Surowe, niealkalizowane ziarna kakaowca zawierają w sobie więcej pozytywnych substancji niż te, które takiej obróbce zostały poddane.
Flawanole są grupą związków organicznych występujących w roślinach. Pełnią u tych roślin naturalną ochronę przeciwutleniaczy i insektycydów. Występują w powierzchniowych tkankach roślin, chroniąc je przed szkodliwym działaniem promieni UV.
W produkcji czekolady, ze względu na swój gorzki smak, flawanole są oddzielane od końcowego produktu, stąd spożywanie surowych mielonych ziaren jest pod tym względem o wiele korzystniejsze.
Kakao jest również źródłem błonnika pokarmowego i białka.
Jeśli wolisz całe ziarna kakao, znajdziesz je tutaj.
*******
Składniki: 100 % Bio kakao (Theobroma cacao L.) Criollo, surowe ziarna mielone
Kraj Pochodzenia: Peru
Producent: Nanga