Opis
Pomidory (Solanum Licopersicum) BIO Suszone na Słońcu
Pomidory BIO Suszone na słońcu są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Zawierają szczególnie wysokie stężenie likopenu, silnego przeciwutleniacza.
Likopen w pomidorach BIO suszonych
Badania pokazują, że likopen może on chronić skórę przed słońcem, zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, w tym raka przełyku i trzustki.
Najlepszym źródłem likopenu są suszone na słońcu pomidory. Wynika to z ich biodostępności czyli ilości substancji, która może przedostać się do krwiobiegu by aktywnie działać. Suszone pomidory mają wyższą biodostępność likopenu niż pomidory świeże lub konserwowe.
Badania eksperymentalne wykazały, że likopen spowalnia lub zatrzymuje wzrost komórek nowotworowych.Uważa się, że efekt ten wynika z wyjątkowo silnych właściwości antyoksydacyjnych likopenu. Ponieważ nie przekształca się on w organizmie w witaminę A, jak większość karotenoidów, naukowcy uważają, że jego właściwości antyoksydacyjne są wzmocnione, co pomaga zmniejszyć uszkodzenia komórek, które mogą prowadzić do raka.
Wykazano również, że likopen łagodzi ból w stopniu podobnym do działania ibuprofenu.
Suszone pomidory bogate w witaminę C i błonnik
Działanie witaminy C może obejmować ochronę przed niedoborami układu odpornościowego, chorobami układu krążenia, problemami zdrowotnymi w okresie prenatalnym, chorobami oczu, a nawet zmarszczkami.
Szklanka suszonych pomidorów zawiera około 25% dziennego zapotrzebowania na błonnik pokarmowy, zaleca się je w przypadku problemów z wypróżnianiem.
*******
Propozycja spożycia: jako dodatek do warzyw, zup i sosów
Składniki: 91% BIO pomidory (Solanum Licopersicum) suszone na słońcu, 9% sól morska
Opakowanie: 250 g
Producent: NatVita
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.