Opis
Organiczne Jądra Pestek Moreli
Jądra pestek moreli tej odmiany pochodzą z dzikich odmian drzew morelowych.
Wyselekcjonowane owoce zbierane są ręcznie.
Jądra pestek moreli swój cierpki smak zawdzięczają zawartej w nich amigdalinie.
BIO – certyfikowany produkt ekologiczny.
W starożytnym Egipcie używano wody migdałowej do przemywania różnego typu ran skóry. Współcześnie rolę amigdaliny dla naszego organizmu podkreślił wybitny biochemik dr Ernst T. Krebs.
Pestki moreli zwierają m.in.:
– Amigdalina (zwana również amygdalina, letril, laetrile)
– witaminy z grupy B
– związki mineralne
– kwas pangamowy
– magnez.
*******
Składniki: 100 % jądra pestek moreli BIO (Prunus armeniaca L.)
Opakowanie: 160g
Zgodnie z obowiązującym rozporządzeniem Komisji (UE) 2017/1237 z dnia 7 lipca 2017 r. najwyższy dopuszczalny poziom cyjanowodoru w nieprzetworzonych całych, mielonych, rozdrobnionych, łupanych, siekanych pestkach moreli wynosi 20 µg/kg masy ciała/dzień.