Opis
Mirra (kadzidło żywiczne)
Gumożywica Mirra (Commiphora molmol)
Słowo mirra odpowiada popularnemu na bliskim wchodzie rdzeniowi “m-r-r” oznaczającemu „gorzki”, jak w arabskim “murr” i aramejskim “mureera”.
Mirrę pozyskuje się z kilku małych, ciernistych gatunków drzew z rodzaju Commiphora, należących do rodziny Burseraceae.
Mirra – ziemisty, aromatyczny klejnot natury pochodzi z suchych krajobrazów północno-wschodniej Afryki i Bliskiego Wschodu. Drzewo Commiphora, często nazywane „drzewem życia” w swoich rodzimych regionach, dobrze rośnie w surowym, suchym klimacie, a jego odporna natura wytwarza jedną z najcenniejszych żywic w historii. Proces zbioru żywicy jest głęboko zakorzeniony w starożytnej tradycji.
Występujące głównie w północno-wschodniej Afryce i na Półwyspie Arabskim drzewa mirry kwitną na suchym, skalistym terenie. Ekstremalny klimat wzmacnia właściwości lecznicze ukryte w żywicy mirry, czyniąc ją cennym botanicznym klejnotem. Mirra Commiphora jest szczególnie znana ze swojej skuteczności w łagodzeniu zatkanego nosa w okresie przeziębień, wspomagania równowagi mikrobiologicznej oraz zastosowania w medycynie tradycyjnej w leczeniu takich dolegliwości, jak drobne rany.
O mirze mówi się jako o „darze bogów”, który łączy świat śmiertelników z boskością. Niezależnie od tego, czy palona jako kadzidło w świątyniach, czy używana jako remedium na różne dolegliwości, mirra od zawsze była symbolem zdrowia i duchowości.
W medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej mirra jest stosowana w przypadku problemów trawiennych, leczenia ran i potrzeby duchowego oczyszczenia.
Właściwości zdrowotne Mirry
- Ohronia tkanki organizmu poprzez wzmocnienie ich ogólnego systemu obronnego przed uszkodzeniami związanymi ze stresem.
- Ekstrakt z mirry chroni organizm przed infekcjami, zarazkami i zaburzeniami odporności.
- Działa antyseptycznie, wskazana w leczeniu infekcji dróg oddechowych (inhalacje olejkiem eterycznym lub dymem żywicy)
- Wspiera zdrowie jamy ustnej, pomaga utrzymać ją wolną od zarazków, wspiera zdrowie dziąseł i pomaga w walce z nieświeżym oddechem (żywicę można ssać lub rzuć)
- Łagodzenie reakcji zapalnej – wykazano, że związki aktywne zawarte w mirze, w tym terpenoidy i seskwiterpeny, łagodzą dolegliwości związane z nadmierną reakcją zapalną. To sprawia, że mirra jest cennym środkiem wspomagającym zdrowie stawów!
- Mirra może wspomagać naturalne procesy detoksykacji wątroby, promując jej zdolność do filtrowania zanieczyszczeń i ochrony przed stresem oksydacyjnym.
- Okadzanie mirrą przynosi spokój umysłu.
Sposób użycia: należy spalać w kadzielniczkach, z wykorzystaniem węgla trybularzowego (w pastylkach) lub drzewnego. Węgiel należy ułożyć na usypanym wcześniej kopczyku z natutalnego podkładu: soli, piasku, popiołu ryżowego, a następnie podpalić. Kiedy węgiel rozpali się do czerwoności – umieścić na nim szczyptę żywicy (po chwili zacznie się tlić, wydzielając zapach).
******
Waga: 50 g
Kraj pochodzenia: Sudan