Opis
Cynk (Monometionina Cynku) z Inuliną
Jednym z niezbędnych mikroelementów jest cynk, który wspiera wiele funkcji biologicznych w organizmach ludzi i zwierząt.
Znaczenie cynku dla organizmu
Cynk wspomaga funkcje antyoksydacyjne i odpornościowe, stabilizuje i utrzymuje integralność strukturalną błon biologicznych oraz odgrywa kluczową rolę w metabolizmie i naprawie skóry oraz tkanki łącznej.
Jest integralnym składnikiem wielu enzymów, w tym enzymów antyoksydacyjnych, oraz hormonów,
takich jak glukagon, insulina, hormon wzrostu i hormony płciowe. Wysokie stężenia cynku występują w gruczole krokowym i naczyniówce oka. W różnych badaniach zaobserwowano, że suplementacja cynkiem zmniejsza ryzyko infekcji.
Monometionina cynku, ze względu wyższą biodostępność (organizm lepiej ją wchłania), właściwości antyoksydacyjne i wzmacniające odporność, jest obecnie najepiej przyswajalną formą cynku.
Cynk bierze udział w syntezie molekularnej, w tym w tworzeniu DNA, RNA i białek.
Cynk stabilizuje rybosomy i błony komórkowe oraz działa ochronnie, ZMNIEJSZAJĄC peroksydację lipidów i następczą produkcję wolnych rodników.
W wyniku peroksydacji lipidów dokonują się negatywne modyfikacje właściwości fizycznych błon komórkowych takie jak:
– depolaryzacja błony
– obniżenie hydrofobowości lipidowego wnętrza błony – pozwala na wnikanie patogenu do środka komórki [!]
– hamowanie aktywności enzymów błonowych i białek transportujących
Dlatego też, niedobór cynku prowadzi do nieprawidłowości biochemicznych, w tym zaburzeń wzrostu, skóry, przewodu pokarmowego, układu nerwowego i immunologicznego.
Rozumiejąc powyższe procesy zachodzące w komórkach oraz obecną sytuację, w której nasze środowisko jest skażone syntetyczną nanotechnologią, która próbuje wbudować się w żywe organizmy, tym bardziej kluczowym okazuje się Cynk, który stabilizuje
i ochrania właśnie na poziomie komórkowym.
Naturalny prebiotyk
Inulina z cykorii jest naturalnym prebiotykiem – pożywką dla bakterii probiotycznych w jelitach a także:
- stymuluje wzrost korzystnej mikroflory (Bifidobacterium),
- powoduje obniżenie poziomu cholesterolu i lipidów,
- zapobiega zaparciom,
- redukuje toksyczne metabolity,
- poprawia absorbcję wapnia i witamin z przewodu pokarmowego,
- obniża poziom glukozy we krwi a tym samym obniża wyrzut insuliny – wskazana w cukrzycy oraz insulinooporności,
- obniża pH treści jelitowej, dzięki temu hamuje procesy gnilne w jelitach,
- zmniejsza mikrobiotę patogenną.
Cynk z inuliną tworzą doskonałe połączenie, które wspiera procesy komórkowe organizmu oraz zdrowie jelit.
******
Stosowanie: 1 kapsułka dziennie
Skład: 375 mg inulina z cykorii mielona, 75 mg monometionina cynku (w tym 15 mg cynku), substancja żelująca: hydroksypropylometyloceluloza (kapsułka)
Producent: NatVita
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.