Opis
Cząber (ziele cięte)
Cząber ogrodowy (Satureja hortensis) – drobna, aromatyczna roślina z rodziny jasnotowatych.
Cząber stanowi ziołową przyprawę aromatyczną, nadaje potrawom wyrazistego smaku. Rośnie dziko w Południowo-Wschodniej Europie, ale jest chętnie uprawiana w różnych częściach świata.
Ziele cząbru zawiera liczne składniki aktywne, m.in. olejek eteryczny, garbniki, żywice i śluzy. Obecnie znane jest głownie ze swoich walorów kulinarnych, ale w czasach antycznych zajmowało istotną pozycję również w medycynie tradycyjnej.
Cząber wywiera kojący wpływ na układ pokarmowy. Pomaga złagodzić wzdęcia i wspiera prawidłowe trawienie. Jego smak jest intensywnie ziołowy z wyczuwalną korzenno-gorzkawą nutą.
Znakomicie komponuje się ze strączkami, takimi jak fasola, groch, ciecierzyca, czy soczewica. Sprawdzi się jako składnik fasolki po bretońsku czy różnego rodzaju zup. Warto wypróbować go do grzybów, czy zasmażanej kapusty. Nie tylko podkręci smak naszych potraw, ale przy okazji pomoże poczuć się lekko po obfitym posiłku.
******
Składniki: Cząber liście 100%
Opakowanie: 100 g
Producent: Nanga
******
Opis produktu pochodzi z bazy wiedzy GreenHarmony, którą Indi opracowywała przez wiele lat.